Dzisiaj jest: 28.04.2024Imieniny obchodzą: Maria, Paweł, Waleria

Reklama

Co jeść, aby mieć więcej energii, nie tylko wiosną?

|28.04.2020

5 porcji energii wiosną

Kluczowymi czynnikami wpływającymi na stan zdrowia i długowieczność jest sposób odżywiania się i regularna aktywność fizyczna. Każdego dnia zastanawiamy się, które produkty spożywcze włączyć do diety, aby przynosiły nam jak najwięcej prozdrowotnych korzyści. To właśnie te codzienne wybory i właściwie zbilansowana dieta bezpośrednio wpływają na nasze samopoczucie i zdrowie. Zastanówmy się więc, co jeść, aby mieć więcej energii, nie tylko wiosną.

 

Prawidłowe odżywianie=witalność i zdrowie

Jak istotny jest sposób odżywiania dla pracy naszego mózgu i wydolności naszego organizmu, wskazują coraz liczniejsze badania[1],[2]. Obecnie wiadomym jest, że wystąpienie zaburzeń pamięci i ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera i Parkinsona) jest większe u osób, które nieprawidłowo się odżywiają. Zwraca się nawet uwagę, że prawidłowo zbilansowana dieta może wpływać na zmniejszenie dolegliwości związanych z depresją. Wynika to z zależności pomiędzy prawidłowym funkcjonowaniem komórek mózgowych, a dostarczaniem im odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Z kolei osoby intensywnie trenujące i sportowcy doskonale wiedzą, jak istotne jest prawidłowe odżywianie dla wydolności fizycznej. Gdy w diecie brakuje węglowodanów, białka, tłuszczy, witamin i składników mineralnych, zmniejsza się wytrzymałość podczas ćwiczeń fizycznych i siła mięśniowa, a także pogarsza się regeneracja organizmu po wysiłku fizycznym. Dlatego tak ważne jest aby w naszej diecie występowały produkty z wszystkich grup produktów spożywczych. Warzywa i owoce oraz przetwory z tych produktów są podstawą dobrze zbilansowanej diety. Powinny one stanowić połowę tego co spożywany. Dostarczają one poza makroskładnikami diety również dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz innych związków bioaktywnych koniecznych dla prawidłowego funkcjonowanie mózgu oraz całego organizmu. Dlatego aby mieć „więcej energii” pamiętajmy o warzywach i owocach oraz ich przetworach takich jak np. soki w codziennej diecie.

 

Ekspert dr hab. Dariusz Włodarek z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie radzi, o czym warto pamiętać każdego dnia, by mieć więcej energii:

 

Reklama

 

 

Stosując się do tych kilku prostych zasad każdego dnia, spożywając posiłki zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, i nie zapominając o aktywności fizycznej możemy dostarczyć swojemu organizmowi więcej energii i dobrego samopoczucia.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6746160/

[2] Frączek B, Krzywański J, Krysztofiak H (red.) Dietetyka sportowa. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019

[3] Dane IERiGŻ oraz GUS za 2019 rok Badanie Gospodarstw Domowych łącznie z wybranymi przetworami bez soków

Czytaj również

Lignina, bandaże, gaza - informacje o podstawowych środkach opatrunkowych

Nigdy nie wiadomo gdzie i kiedy może przydać nam się wiedza o tym jak opatrzyć ranę. Czasami nie będzie to duża rana a zwykłe skaleczenie. Dzisiaj kilka informacji na temat opatrunków.

Dieta na home office

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy przywykliśmy już do myśli, że praca zdalna jest możliwa. Dostosowaliśmy przestrzeń wokół siebie, nauczyliśmy się też odpoczywać w takich warunkach, ale czy zadbaliśmy o dobre odżywianie? Jeśli nie, najwyższy czas to zrobić!

Dieta zbilansowana - najlepsza opcja

Zbilansowana dieta jest bardzo skutecznym narzędziem aby schudnąć i utrzymać sylwetkę. Nie polega ona na głodzeniu się, czy przyjmowaniu ekstremalnie niskich wartości kalorycznych, ale na jedzeniu 3 do 5 posiłków dziennie i dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych

Reklama